Domov :: Kontakt :: O nas

Aktualno
Glasbeno založništvo - HELIDON
Forum
Prijava v spletno trgovino

Novi uporabniki:

Registracija
Pozabil sem geslo
Novice
Kontakt

Založba Obzorja d.d.
Partizanska cesta 5
SI - 2000 Maribor

T: 02 / 23 48 102
F: 02 / 23 48 135

E:

Natisni

PREDSTAVITEV KNJIGE PAPIRNATO CVETJE- NAŠA DEDIŠČINA

21.05.2008

 

V Kulturno-prireditvenem centru Sinagoga Maribor, bo v sredo, 28. maja, ob 18. uri, predstavitev knjige Mire Sapač PAPIRNATO CVETJE-NAŠA DEDIŠČINA. Po predstavitvi knjige v Sinagogi, bodo v galeriji Media Nox MKC Maribor (v sosednji stavbi) ob 19. uri odprli še razstavo cvetja iz papirja avtorice Mire Sapač.

 

Pogovor z avtorico bo vodila novinarka Večera ga. Zlatka Rashid, v kulturnem programu bo nastopila Vokalna skupina Kresnice iz Maribora.
Razstava bo na ogled do sobote, 31. maja 2008, vsak dan od 10. do 13. in od 15. do 19. ure, v soboto od 10. do 13. ure.


Mira Sapač se je rodila v Dolenji vasi pri Cerkniškem jezeru. Kot učiteljica je vrsto let delala v osnovni šoli v Svečini na Štajerskem.  Kot sama pravi, si je želela, da bi naši otroci odrasli s pravim odnosom do naše naravne in kulturne dediščine. Ob obveznem delu se je vrsto let ukvarjala tudi z otroško etnologijo. Veliko ji je pomenila tudi likovna dejavnost, nekaj let je vodila krožek vezenja in ko so nekoč v šolo k ustvarjalnemu sodelovanju povabili krajanke, se je lotila še izdelovanja rož iz papirja.
Po odhodu v pokoj je strnila povzetke svoje raziskave o izdelovanju papirnatega cvetja v Sloveniji. Ti povzetki so plod pogovorov z ljudmi iz več krajev Slovenije (Prekmurje, Prlekija, Slovenske gorice, Dravsko in Ptujsko polje, Bloke na Notranjskem), dodala je postopke izdelave papirnatega cvetja in kot plod dolgoletnega dela je nazadnje nastala knjiga.
Vso svojo ljubezen in znanje o tem zanimivem koščku slovenskega ljudskega izročila, je zbrala v knjigi Papirnato cvetje-naša dediščina. Vse rože na slikah (več kot 60 jih je predstavljenih v knjigi) je naredila sama in tudi vse risbe, ki naj bi spodbudile bralca, da se tudi sam loti ustvarjanja, je narisala sama. Za spodbudo in zato, da bi tudi drugi odkrili, da zmoremo veliko več, kot si upamo priznati.
»Izdelovanje papirnatih rož je sicer znano na več koncih sveta, estetski in praktični nameni te dejavnosti so sorodni. Ko je nastopila potreba po okraševanju, je bila največkrat povezana z obredi prehoda, torej s šegami življenjskega cikla ali s koledarskimi šegami. Kadar je za te priložnosti primanjkovalo svežega cvetja oziroma je bilo to predrago ter premalo obstojno, so ženske in otroci poskrbeli za estetski videz predmetov, prostorov ali ljudi z izdelovanjem papirnatih oziroma papirnatih-povoščenih rož.
V slovenski etnologiji do sedaj razen nekaj omemb in drobne publikacije še nimamo tako podrobnega prikaza tehnik te ženske dejavnosti, ki je bila pogosto tudi vir družinskih prihodkov,« je v spremni besedi h knjigi med drugim zapisala doc. dr. Mojca Ramšak.

 

Vljudno vabljeni.

Arhiv novic