Domov :: Kontakt :: O nas

Aktualno
Glasbeno založništvo - HELIDON
Forum
Prijava v spletno trgovino

Novi uporabniki:

Registracija
Pozabil sem geslo
Novice
Kontakt

Založba Obzorja d.d.
Partizanska cesta 5
SI - 2000 Maribor

T: 02 / 23 48 102
F: 02 / 23 48 135

E:

Natisni

SREDNJE ŠOLE - LITERARNI NATEČAJ

02.11.2009


SREDNJIM ŠOLAM
s programom splošne mature

 

LITERARNI NATEČAJ OB DNEVU SPLOŠNIH KNJIŽNIC

 

SPOŠTOVANI PROFESORICE IN PROFESORJI SLOVENŠČINE!

Pri Založbi Obzorja smo se to leto že tretjič odločili, da v obeležje dneva splošnih knjižnic  - 20. november – srednješolce spodbudimo k literarnemu ustvarjanju. Do sedaj so se dijaki na tovrstni natečaj množično in kvalitetno odzvali. Letos razpisujemo
 
LITERARNI  NATEČAJ

na temo      »MOJA MISEL«


Natečaj delno navezujemo na knjigi, ki smo jih pri založbi izdali v preteklih letih in sta uspešnici, sta pa delo istega avtorja. Gre za knjigi norveškega pisca Josteina Gaarderja Zofijin svet in Skrivnost igralnih kart. Poiščite ju v knjižnicah, knjigarnah. Toplo vam ju priporočamo v branje. 

Zofijin svet naj ustvarjalce motivira za globoko filozofsko razmišljanje, saj podaja filozofijo na priljuden način skozi zanimivo zgodbo, Skrivnost igralnih kart pa je roman, v katerem lahko vsak bralec poišče kaj zase na različnih nivojih – prinaša namreč otroško umevanje sveta in resnice v njem, otroške misli, ki so prav tako globoke in polne čudenja nad stvarmi ter skrivnostmi človekove usode.

Knjigi sta namenjeni za motivacijo pri ustvarjanju, mladi ustvarjalci se lahko nanju oprejo, lahko pa svojo misel izrazijo na poljubno temo (pogled na življenje, ljubezen, medosebni odnosi, splošna spoznanja, občutja …).
 
Spoštovane mentorice in mentorji, ki boste dijake spodbudili k ustvarjanju prosimo, da se prijavite za sodelovanje s priloženo prijavnico po pošti ali faksu 02 2348 135 ali na e-naslov  lea.lipovnik@zalozba-obzorja.si. Natečaj poteka tako, da mentorji izmed vseh misli, po možnosti skupaj s sodelujočimi dijaki, izberejo najboljše tri misli, ter jih do 12.11.2008  pošljejo na elektronski naslov literarni.natecaj@zalozba-obzorja.si. Prosimo, da pošljete tudi podatke o avtorjih: ime, priimek, naslov, rojstni datum.

 Mentorje prosimo, da k izbranim mislim priložijo izpolnjeno poročilo, za katerega bomo obrazec posredovali po prejemu prijave po e-mailu.
         
Izmed prispelih misli bo komisija v  sestavi:  urednica za slovenščino, glavna urednica založbe in literarni ustvarjalec izbrala pet avtorjev, ki jih bomo povabili, da jih sami predstavijo na prireditvi na 2. odru Cankarjevega doma na Knjižnem sejmu v Ljubljani v sredo, dne 25.11.2009 ob 13 uri. Na prireditvi bomo predstavili vse prispele literarne prispevke na natečaj in so na prireditev vabljeni vsi sodelujoči na natečaju.

O izboru komisije bodo sodelujoči na natečaju obveščeni do 20.11.2009.

Najuspešnejši literarni prispevki, torej najboljše misli, bodo knjižno nagrajeni.

Vsem, katerih prispevki bodo poslani na natečaj, kot izbrani s strani profesorjev,  bo Založba Obzorja d.d. Maribor poslala priznanja za sodelovanje.


SPOŠTOVANI DIJAKINJE IN DIJAKI!

Prav gotovo ste že po prebranem ali povedanem kdaj porekli ali pomislili: »Kako zanimiva, dobra misel!« Mnogo so jih že domislili – modrih, duhovitih, kritičnih … a neskončno veliko jih je še mogoče.

Posebej pazite na jezik, še zlasti slog – misel naj bo izražena jasno, jedrnato, njena sporočilnost na bo zgoščena. Obsega naj 1-2 povedi. Vaša misel lahko izraža različna razpoloženja, lahko je trenutna iskrica, lahko rezultat daljšega, globokega razmišljanja ali spoznana splošna resnica.

Misli mnogih so se zapisane ali skozi izročilo izrečene ohranile do danes. Vi pa skušajte zapisati svojo izvirno misel, tako, ki je niste našli recimo na spletu ali je od kod prepisali.

Prepričani smo, da vam bo uspelo ustvariti, domisliti zanimive, lepe, globoke misli. Težko jih že pričakujemo.

Misel je svobodna ptica. Naj tudi vaša poleti!

  

 

Arhiv novic